Tandproblemen

Tandverzorging bij paarden wordt vaak over het hoofd gezien. Toch is het even belangrijk als bijvoorbeeld hoefverzorging, vaccineren en ontwormen.

Helaas realiseren vele paardenliefhebbers zich dit niet. We hopen met deze rubriek wat meer inzicht te verschaffen, zodat toekomstige problemen vermeden kunnen worden.

Feiten

Paarden bezitten hypsodonte tanden of met andere woorden, tanden die hun hele leven lang blijven doorgroeien. Paardentanden worden dus korter naarmate ze ouder worden. Een volwassen tand van een jong paard kan 8 à 9 cm lang zijn. Elke tand slijt ongeveer 2 tot 3mm per jaar. De meeste merries hebben 38 tanden (12 snijtanden, 24 kiezen plus 2 wolfstanden). De hengsten (en ruinen) hebben 4 extra haaktanden (ook wel hengstentanden genoemd).

paard_tand1Symptomen

 • abnormaal kantelen van het hoofd tijdens het rijden en of het eten
 • langer eten
 • moeilijkheden bij het slikken
 • voedsel proppen langs één kant van de wang
 • kopschudden tijdens rijden
 • het laten vallen van slecht gekauwd voer
 • koliek (vnl. verstoppingskoliek door slecht kauwen,
  maar ook door te weinig drinken omwille van tandpijn)
 • vermageren, de eerste vertering gebeurt namelijk al in de mond
 • slokdarmverstoppingen
 • tegen het bit vechten

Ontstaan

De bovenkaak van een paard is breder dan de onderkaak, dus in rust maken de kauwvlakken maar gedeeltelijk contact. Het kauw vlak maakt een hoek van ongeveer 15 graden.

Een paard kauwt zijn voedsel door maalbewegingen. Hierdoor ontstaan kleine, scherpe haakjes (ook wel emaillepunten genoemd) ter hoogte van de wangzijde van de bovenste kiezen en ter hoogte van de tongzijde van de onderste kiezen doordat deze maalbewegingen niet helemaal compleet gebeuren. Deze emaillepunten kunnen in de mond wondjes (aftjes) veroorzaken, die tijdens het eten en het rijden, pijn veroorzaken.

De maalbewegingen in de mond zijn afhankelijk van het soort voer. Bij het eten van ruwvoer is de maalbeweging groter dan bij het eten van krachtvoer. Een paard dat dus veel krachtvoer krijgt en weinig ruwvoer, zal makkelijker een schaargebit ontwikkelen, met alle gevolgen van dien.

Tanden die geen contact maken met de tegenovergestelde tanden, blijven doorgroeien (bijvoorbeeld bij een over- of onderbeet). Zo ontstaan er afwijkingen ter hoogte van het kauw vlak, waardoor het paard problemen krijgt bij het malen van zijn eten. Ook aan de teugel rijden zal moeilijker gaan want de boven- en onderkaak kunnen ten opzichte van elkaar niet meer verschuiven waardoor er spanning in het kaakgewricht zal ontstaan.

Wanneer er tanden missen zullen de tegenovergestelde tanden in deze gaten groeien. Dit noemt men een “kantelen”gebit. Bij erge gevallen kan de mond niet meer gesloten worden doordat de haken zo lang zijn dat ze in het tegenovergesteld tandvlees prikken.

EEN GOEDE TANDVERZORGING BEVORDERT OOK DE PRESTATIES !!!!

Wolfstandjes

Wolfstandjes zijn rudimentaire kiesjes die meestal vlak voor de eerste echte kies voorkomen. Ze hebben geen functie en zijn een overblijfsel van de evolutie. Doordat ze ter hoogte van het bit voorkomen, kan een bit, irritatie veroorzaken. Het bit schuurt over deze tandjes die dan ook vaak los komen te zitten.

Wij zijn voorstander om wolfstanden te trekken zelfs voordat ze beginnen te irriteren.

Laat deze tandjes altijd onder verdoving trekken door een gespecialiseerde dierenarts. Spijtig genoeg zijn er nog altijd “paardentandartsen” die niet het diploma dierenarts bezitten die toch paarden verdoven. Dit is niet alleen onwettelijk, maar ook gevaarlijk wanneer uw paard een niets vermoedend hartprobleem heeft.