Kruisband

Gescheurde kruisband

Eén van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij de hond is een gescheurde kruisband. De aandoening komt in bij
alle rassen en leeftijden voor, maar toch zijn er een aantal groepen gepredisponeerd. Relatief jonge dieren van grote rassen
en relatief ouder dieren van kleine rassen hebben een grotere kans op knieproblemen.

Wat is een gescheurde kruisband nu precies?

De kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze twee botten ten opzichte van elkaar vast te houden. Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Door het scheuren van de kruisband is de stabiliteit van de knie weg en kunnen dus dijbeen en scheenbeen over elkaar schuiven. Dit is erg pijnlijk en kan ook de meniscus beschadigen. De meniscus is een schijf die tussen deze twee botten in ligt en die voor demping in de knie zorgt.klhuisd_kruisband

Oorzaak

Het scheuren van de voorste kruisband wordt veroorzaakt door een combinatie van verscheidene factoren. Een belangrijke factor hiervan is het maken van een verkeerde beweging. Vooral het overstrekken van de knie en het naar buiten draaien van de knie terwijl de voet vast staat op de grond, is een beweging die erge stress uitoefent op de voorste kruisband. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het dier in een gat stapt, uitglijdt, of met spelen een ongelukkige beweging maakt.

Symptomen
  • Plotseling mank
  • Een poot die lichtjes of niet belast wordt
  • Zwelling van de knie
  • Kreupelheid die plots slechter wordt
Diagnose

Om vast te stellen of een kruisband totaal gescheurd is, is een eenvoudig onderzoek nodig. Bij dit onderzoek gebruiken we de ‘schuifladetest’. Hierbij wordt getracht het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te verschuiven, wat bij een intacte kruisband niet mogelijk is. Soms moet dit onderzoek onder sedatie plaatsvinden.

Eventueel maken we nog een RX foto om de mate van artrose vast te stellen (extra botvorming rondom het gewricht dat optreedt 3 tot 6 weken na het ontstaan van de (gedeeltelijke) scheuring).

Behandeling

De behandeling hiervoor is chirurgie. De chirurgische techniek die wij hier op de praktijk toepassen heet extracapsulaire stabilisatie. Hierbij wordt de knie geopend en resten van de kruisband en eventueel beschadigde delen van de meniscus verwijderd. Daarna wordt er een sterke nylon hechting in de richting van de kruisband geplaatst. Deze hechting neemt de functie van de kruisband over en zal de knie opnieuw stabiliseren.

Het niet opereren van het gewricht is een zeer slechte optie. Behalve dat de hond met pijn zal blijven rondlopen, zal de artrosevorming toenemen waardoor de knie steeds slechter zal functioneren.

Na de operatie

Indien de operatie goed verlopen is zal uw hond de dag na de operatie al lichtjes kunnen steunen op de geopereerde poot. U zal merken dat in de komende dagen de steunname steeds beter zal worden. Best is van de wandelingen geleidelijk op te drijven, maar wandelen mag al de dag na de operatie.

We kunnen stellen dat maximum 3 maand (maar kan al na 1 maand zijn) uw hond zijn poot terug als tevoren zal kunnen gebruiken, er zal geen verschil meer te zien zijn tussen de geopereerde en niet-geopereerde poot.